Relatietherapie EFT

EFT is een vorm van relatietherapie en staat voor: Emotionally Focused Therapy

We gebruiken emoties als ingang om elkaar te begrijpen.

~ Waarom deze therapie?

EFT is de best onderzochte relatietherapie. De effectiviteit is d.m.v.  wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Je kunt er je relatie mee herstellen of verbeteren.

Met EFT krijg je eigenlijk 2x individuele therapie en relatietherapie in 1. De expertise van een relatietherapeut scheelt je bovendien veel frustratie, tijd en risico dat je relatie op de klippen loopt.

~ Hoe werkt het?

Het uitgangspunt van EFT is dat de mens beter functioneert in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan, samen, maar ook zelfstandig! Denk aan de uitdrukking “veilig nest”, vanwaar je kunt uitvliegen, maar ook kunt terugkeren als je daar behoefte aan hebt. Of denk aan een “veilige haven” van waaruit je kunt uitvaren, maar waar je ook naar terug kunt keren voor rust of bescherming. Zo draagt een fijne relatie bij aan onze behoefte aan (emotionele) veiligheid.

~ Waarom lopen emoties dan zo hoog op als je de ander nodig zou hebben?

Dat komt omdat de ander je juist zo dierbaar is en je die niet wilt kwijtraken. We neigen dan te gaan protesteren, door bijvoorbeeld boos te worden, of door afstand te nemen en te zwijgen. Dat is dus begrijpelijk, maar niet handig.

~ Wat gaan we daaraan doen in de therapie?

In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar beter te gaan begrijpen. Onder boosheid zit bijvoorbeeld vaak teleurstelling en verdriet. Als je je dat gaat beseffen, kun je op een rustiger manier met elkaar omgaan. Je toont je kwetsbaarder, waardoor je partner zich weer naar je toe beweegt. Je gaat kijken wat je behoefte is en wat de ander daarin zou kunnen betekenen. Zo kan je partner bijvoorbeeld troost bieden, of steun of geruststelling. EFT zorgt zo dus voor een veilige emotionele verbondenheid.

Kortom: Je leert je relatie te verbeteren door elkaars emoties en behoeften beter te leren kennen, te respecteren en er constructief op te reageren. Dit oefen je ook heel concreet in de gesprekken. Zo ga je elkaar beter begrijpen, waardoor je beter kunt afstemmen op elkaar. Op die manier komen jullie tot een stabielere en hechtere band.

~ Wat is de meerwaarde van EFT?

Waar eerdere methoden vooral gericht waren op het veranderen van gedrag of gedachten bij partners, richtten andere methoden zich alleen op de interactie. EFT doet beiden: Het helpt jullie om af te stemmen op de gevoelens en behoeften die belangrijk voor jullie zijn en om die vervolgens over te brengen op elkaar op een manier die uitnodigt tot positieve reacties. Zo kom je weer in een positieve dynamiek met elkaar.

EFT is dus eigenlijk 2 maal individuele therapie EN relatietherapie ineen.

Je kunt ook je overige relaties verbeteren, met familie, vrienden, collega’s, dat is mooi meegenomen.

Heb je nog vragen, klik dan hier.

Of wil je een afspraak maken voor gratis kennismakingsgesprek, klik dan hier.

Wil je meer lezen over EFT, klik dan hier.