EFT Therapie

EFT Emotionally Focused Therapy Relatietherapie praktijk Bond

EFT Emotionally Focused Therapy

EFT is een vorm van relatietherapie. De grondlegster is Sue Johnson. Op 23 april 2024 is zij helaas overleden. Ze was een gepassioneerd therapeute, van wie ik veel heb geleerd door het lezen van haar boeken en het volgen van haar webinars.

In deze relatietherapie zijn de gesprekken gericht op de emoties die een rol spelen in jullie relatie. De belangrijkste conflicten houden namelijk altijd verband met een gebrek aan emotionele verbinding. De belangrijkste onderliggende vragen in een relatie zijn meestal: “Doe ik er nog toe voor jou? “, “Ben je er voor mij? “, “Kan ik jou nog bereiken? ” en “Reageer je als ik je nodig heb? ” Tijdens de therapie werken jullie samen aan onderling vertrouwen, emotionele veiligheid en verdieping: de basis van iedere relatie. Als jullie je emotioneel weer veilig verbonden voelen, neemt de intimiteit en seksualiteit ook meestal weer toe. Ook daar kunnen we het over hebben in de therapie als jullie dat willen.

Waarom deze therapie?

EFT is de best onderzochte relatietherapie. De effectiviteit is d.m.v.  wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Je kunt er je relatie mee herstellen of verbeteren en het resultaat is blijvend. Met EFT krijg je eigenlijk 2x individuele therapie en relatietherapie in 1, want we kijken naar jullie samen, maar ook naar ieder van jullie. Zo leren jullie elkaar beter kennen en kun daardoor beter afstemmen op elkaar. De expertise van een relatietherapeut kan je bovendien veel frustratie en tijd besparen in het oplossen van je relatieproblemen. Het is namelijk moeilijk om negatieve patronen te doorbreken. Bovendien wordt het risico bij elke ruzie groter dat je relatie op de klippen loopt. Wacht dus niet te lang.

Hoe werkt het?

Het uitgangspunt van EFT is dat de mens beter functioneert in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan, samen, maar ook zelfstandig! Denk aan de uitdrukking “veilig nest”, vanwaar je kunt uitvliegen, maar ook terugkeren als je daar behoefte aan hebt. Of denk aan een “veilige haven” van waaruit je kunt uitvaren, maar waar je ook naar terug kunt keren voor rust of bescherming tijdens zware weersomstandigheden. Zo draagt een fijne relatie bij aan onze behoefte aan (emotionele) veiligheid.

Waarom lopen emoties dan zo hoog op als je de ander nodig zou hebben?

Als je (emotionele) veiligheid in gevaar komt, dan zijn we als mens, net als dieren, geneigd te gaan vechten, vluchten of verstijven. Als je bijvoorbeeld bang bent je partner kwijt te raken, of het voelt hebt dat je niet meer gewaardeerd wordt of niet meer op 1 staat, schakelt je brein over op dit veiligheidssysteem. We neigen dan te gaan ‘vechten’, voor onze relatie, door bijvoorbeeld boos te worden, of de relatie te beschermen door te ‘vluchten’ door afstand te nemen of te verstijven in de vorm van dichtklappen en zwijgen. Dat is dus een begrijpelijke reactie, maar niet een handige. Deze reacties hebben geven natuurlijk op hun beurt ook een reactie bij de ander en zo belanden mensen vaak in negatieve patronen die lastig te doorbreken zijn.

Wat gaan we daaraan doen in de therapie?

Als je je bovenstaande gaat beseffen en voelen, kun je op een rustiger manier met elkaar omgaan. Je toont je kwetsbaarder, waardoor je partner zich weer naar je toe beweegt. Je gaat kijken wat je behoefte is en wat de ander daarin zou kunnen betekenen. Zo kan je partner bijvoorbeeld troost bieden, of steun of geruststelling. EFT zorgt zo dus voor een veilige emotionele verbondenheid. Kortom: Je leert je relatie te verbeteren door elkaars emoties en behoeften beter te leren kennen, te respecteren en er constructief op te reageren. Dit oefen je ook heel concreet in de gesprekken. Zo ga je elkaar beter begrijpen, waardoor je beter kunt afstemmen op elkaar. Op die manier komen jullie tot een stabielere en hechtere band.

De therapie is opgedeeld in fasen.

1. De eerste fase: de-escalatiefase

De eerste EFT therapie fase is de de-escalatiefase. Deze fase verheldert het negatieve interactiepatroon. Je leert steeds beter het patroon herkennen en hoe negatieve patronen steeds verder ingesleten zijn geraakt in de relatie. Je leert het patroon stoppen.

2. De tweede fase: verbindingsfase

De tweede EFT therapie fase is de verbindingsfase. Tijdens deze fase worden onderliggende hechtingsbehoeftes en hechtingsangsten naar elkaar uitgesproken en hoe met deze behoeftes om te gaan. Dit geeft een (hernieuwde) emotionele verbinding binnen de relatie die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.

3. De derde fase: bestendigingsfase

De derde EFT therapie fase is de bestendigingsfase. In deze fase zijn oplossingen voor oude problemen gevonden. Het lukt steeds beter om niet in oude valkuilen terecht te komen.

Wat is de meerwaarde van EFT?

Waar eerdere methoden vooral gericht waren op het veranderen van gedrag of gedachten bij partners, richtten andere methoden zich alleen op de interactie. EFT doet beiden: Het helpt jullie om af te stemmen op de gevoelens en behoeften die belangrijk voor jullie zijn en om die vervolgens over te brengen op elkaar op een manier die uitnodigt tot positieve reacties. Zo kom je weer in een positieve dynamiek met elkaar.

EFT is dus eigenlijk 2 maal individuele therapie EN relatietherapie ineen.

Heb je nog vragen, klik dan hier.

Of wil je een afspraak maken voor gratis kennismakingsgesprek, klik dan hier.

Op de website van de Stichting EFT kun je nog meer lezen.